Friday, October 8, 2010

Juba Grand Tour

Igår hade jag möjligheten att följa med en av våra suppliers. T driver sitt eget företag och säljer matprodukter som han importerar från Kenya till olika hotell och restauranger här i Juba. Han startade företaget för tre år sedan och mycket har hänt sedan dess. Vägarna har blivit bättre men även konkurrensen har ökat. T lärde sig "the hard way" hur man ska ta in varor genom att köra själv i början. En resa som först tog fyra dagar har nu krympts ner till två dagar med två chaufförer som kör i skift. Störst problem är svinn vid packning, några kilo kött försvinner från varje låda. Det är inget som går att göra något åt säger T, men det är likväl frustrerande.
T håller till nära flygplatsen, några containers som har gjorts om till kontor och bostäder står utspridda, den obligatoriska generatorn som förser dem med elektricitet samt två stora kyl-och fryscontainers. T ser ganska optimistiskt på framtiden, mycket har förbättrats i Juba och han hoppas att folk inte är redo att förlora det ännu en gång. Förhoppningsvis kommer folkomröstningen att leda till förbättringar, men det är en lång väg dit.
Vi kör ut från Juba på sandiga vägar med enorma hål i. Längs vägen står små skjul där det säljs olja, läsk, öl och annat. Kvinnor sitter på marken och säljer grönsaker, en liten marknad breder ut sig med färgranna grönsaker på rad. Kor och getter springer tvärs över vägen. Landskapet är grönt och vackert, inte alls torrt som man kanske hade väntat sig. Tvärtom så erbjuder Juba bra förutsättningar för odling.
Vi hamnar i något som kan liknas vid en stugby. Fina små stugor, stora tält som ska byggas om till stugor står utspridda här och var. En liten pool, några trädgårdsmöbler, välansade rabetter och en liten bar och restaurang i mitten. Flera företag och NGO's bor här i denna lilla oas. Ägarna till restaurangen kommer förbi och hälsar på T, visar sig att han är svensk och vi småpratar. Han driver även restaurang i Wau, en bit upp. Wau är inte lika stort och kommersiellt som Juba men det finns gott om FN personal. Affärerna går bra, lunchen vi serveras är god, hamburgare och potatismos är mitt val. Kyparen tittar lite underligt på mig när jag upprepar min beställning, ja, jag vill ha potatismos till min hamburgare. Jag är svensk, jag måste ha en daglig dos av potatis! Efter lunchen hälsar vi på den tama antilopen Nigel och kör vidare till en anna lodge där företag som PAE håller till. Ännu en pool och en bar. Avslappnad stämning, det känns som att vi befinner oss på en resort. Verkligheten utanför är dock en helt annan.
Vi avslutar på Afex, ett amerikanskt företag som specialiserar sig på camp support. De håller till nere vid Nilen. Samma stugor, rigorös säkerhetsrutin innan vi ens kommer in och hälsar på L och hans fru. L är föredetta polisman från Sydafrika. Eftersom barnen är utflugna så har även hans fru följt med. Vi sitter under ett mangoträd vid floden och dricker en kall öl. Gårdagen var händelserik då George Clooney var på besök och Ls fru visar bilder. Jag grämer mig att jag missat denna chans. Tydligen är George Clooney FN talesman för Darfur och är nu på resa runt om i Sudan. L försäkrar att han var väldigt trevlig, inga kändisolater utan en normal prick med sinne för humor.
När vi är klara visar klockan halv sex och det är dags att ta sig tillbaka. Vägen går genom slum, en härsken doft från ett närliggande slakteri hänger i luften. Plåtskjul avlöser varandra och innanför provisoriska staket skymtar kvinnor som tvättar och små barn som springer omkring.

5 comments:

 1. Oj vad intressant Pia, har du tagit kort?
  Kram

  ReplyDelete
 2. Mitt i allt hamburgare och potatis mos,, ha ha ,, kul! Jag hade tänkt mig fisk, curry, ingefära eller något sådant!

  Intressant, är det någon form av mikrolån som de startar upp med eller? hoppas du har kameran med dig så vi får se något kort senare.

  Kram

  ReplyDelete
 3. Väntar med spänning på fortsättningen!

  ReplyDelete
 4. Vilka kontraster!
  Och mitt i allt en svensk! Hur hade han hamnat där? Precis som du, kärlek och jobb? Tröttnar aldrig på att höra alla äventyr som gör att människa hamnar på en viss plats. Livet är otroligt, galet och underbart.

  ReplyDelete
 5. Ulrika: Kort kommer, ska bara fora over dem pa datorn!!
  Kram!

  Katarina: Har inte hort om att det finns mikrolan, mycket av pengarna ar fran olika FN organ, sasom UNHCR, UNDP, UNOPS och andra NGO's.
  Kram!

  Annelie: Det kommer mera!
  Kram!

  Mia: Misstanker att det var karlek inblandat men han namnde inget om det! Men jag var imponerad, snacka om utmaning!
  Kram!

  ReplyDelete