Wednesday, October 6, 2010

Mer från Juba

Vi besöker Världsbanken idag. De har ett kontorskomplex bakom höga murar utkanten av Juba. Kontoren är fräscha, nya och utanför är rabatterna välansade. Det finns ett annex med två stora flatscreen TV och mjuka soffor för personalen att koppla av i. Deras bostadshus finns också inom området, det är trevliga tvåvåningshus, som pyttesmå Town Houses med kök och kombinerat vardagsrum på bottenvåningen och sovrum och toalett på övervåningen. Färgen på fasaden är nymålad, allt ser förhållandevis fräscht ut, i alla fall för att vara här i Juba. Vi pratar med en anställd, han känner lite missmod inför stundande folkomröstning, säger att registrering inte har börjat än, hur ska folk kunna rösta ens? Exilsudaneser kommer tillbaka för att försöka bygga upp sitt land men det går långsamt. Man får börja på nytt igen efter att inbördeskriget upphörde. De flesta av ministrarna och högt uppsatta regeringspersoner har alla sina familjer utomlands, Europa, USA, Uganda, Kenya. Det finns inga skolor som erbjuder tillräcklig utbildning här i Juba, läget är fortfarande alltför fattigt. Han hoppas att fler och fler ska återvända, tillsammans kan de börja att återuppbygga Södra Sudan.
Utanför Världsbanken pågår vardagen. Det finns några vägar som har asfalt men de flesta är grusvägar med enorma hål efter våldsamma regn. Vår SUV tar sig mödosamt fram, längs med gatorna går, sitter, ligger folk. Endel har riktiga hus, tvätt hänger på tork på staketen. Getter och kor travar förbi på väg mot nytt bete. Längs vägarna ser man kåkstäder, små skjul eller ibland bara några tygstycken som hänger över några plåtbitar, någons hem. Små barn springer utanför och vinkar. På kvällarna blir det alledeles svar, ingen gatubelysning finns längs dessa småvägar, hur folk hittar hem har jag ingen aning om. Eftersom det inte finns något avlopp så svämmar vägarna över så fort det regnar kraftigt.
Flertalet hjälporganisationer finns etablerade i Juba samt FN, World Food Program, UNICEF, UNHCR, UNDP och UNOPS. Man försöker sponsra diverse projekt för att förbättra infrastrukturen men det går långsamt. Korruption är ett vanligt inslag som i många andra fattiga länder.

3 comments:

 1. Ett stort arbete att bygga upp ett sånt land. Ofta kanske också problem att utbildade människor och människor som har det bättre ställt väljer att lämna landet, kan man gissa? Inte lättare när man ska bygga upp det då...

  ReplyDelete
 2. Känner igen detta du skriver från Filippinerna,, korruptionen tar kanske mer av kakan än vad de är tänkt till de behövande. L. beskriver ofta hur det är att göra affärer med goverment anställda här,, de inser inte att de inte förhandlar men en lokal filippinare,,

  Att bygga upp ett land med stora problem, det är ett mödosamt och tufft jobb, numera tänker jag minst i några generationers led i min egna miljö, när jag tänker på omställnings- och omförvandlings- tankar.

  Jättekul att läsa om din tillvaro där.

  Kram

  ReplyDelete
 3. Freedomtravel: Ja det är också ett stort problem och man blir ännu mer beroende av hjälp utifrån. Juba har på några få år dock utvecklats enormt och man får hoppas det lockar tillbaka fler utbildade exilsudaneser, att man ser en framtid där.

  Katarina: Korruptionen är så utbredd att man knappt tänker på det längre! Nya ministerier dyker upp och alla vill ha sin beskärda del. Häromdagen stoppades vi av vitklädda trafikpoliser, något viktigt papper saknades och vi fick böta. En bot utan kvitto från polisen är billigare och alla vet att dessa pengar, 25 sudanesiska pund, ca 10 USD, går rätt i fickan på polisen.
  Som du säger så tror jag det krävs minst en generation för att lära sig handla proaktivt och långsiktigt. Men det tar tid!
  Kram!!!

  ReplyDelete