Tuesday, February 1, 2011

Fullständiga rättigheter

Det är ju endel som undrar hur det är med alkoholen här i landet. Alkoholförbud råder på allmän plats, alltså kan man inte sitta på en uteservering och njuta av en öl eller ett glas vin, vilket är lite synd eftersom det är liksom halva nöjet. Däremot får alkohol serveras på hotellbarer och hotellrestauranger. Oftast är hotellområdena ganska stora så det får plats diverse sådana inom samma område och jag tror i ärlighetens namn att det är en av anledningrna till att det kryllar av hotell här, Dubai måste vara en av världens hotelltätaste städer! De flesta hotell är fyra eller femstjärninga och man får naturligtvis besöka dem även om man inte är gäst, det är ju liksom ett måste.
Hotellområdet Madinat Jumeirah, som omges av en artificiell kanal och där man kan åka abra, vattentaxi, mellan hotellen, är som en gammaldags souk där det finns barer, affärer och restauranger och det är inte så hotellaktigt i miljön. För det är just det man vill ha ibland, lite streetkänsla, lite spontanitet. Jag har endel att säga om själva arrangemanget, självklart är det trevligt att man kan dricka vin någonstans, det är ju trots allt inte Saudi, men om man nu har alla dessa hotell överallt, varför inte lika gärna ha servering som vanligt, lite dubbelmoral enligt mig, men tanken är att offentliga ställen där "alla" kan vistas, ska vara alkoholfria.
Om man nu vill inhandla sig en liten lördagsflaska, eller torsdagsflaska, så finns det motsvarighet till Systembolaget. När man anländer till UAE söker man en s.k. alkoholicens. Den baseras på din lön och ger dig en viss gräns på hur mycket du får handla för under en månad. Det går att handla över gränsen, men då får man ingen rabatt, som man ofta får annars. Kortet förnyas varje år och man ska alltid ha ett No Objection Letter från sin arbetsgivare. Det är bara personen i familjen som är sponsor, som har arbetsvisum som vi alla andra är kopplade till, som får ha licens, oftast mannen i familjen, men man kan be om att få bli tillagd till licensen så att även maka (oftast) kan handla, så generöst!!
Vill man nu inte handla på bolaget eller om man nu har passerat sin månadsgräns, vilket händer, det är inte så mycket man får köpa för och vin och sprit är inte jättebilligt här så finns det ett annat alternativ utanför emiratens gränser dit de flesta åker. Förenat med viss spänning då polisen ibland har räder eftersom licensen endast gäller inom Dubai. Där är priserna något billigare och licens behövs naturligtvis inte. Det lönar sig om det är storhandel, vilket man oftast passar på när man ändå är där, det tar ca en timme att köra dit och är ett tämligen välkänt ställe!
Som inresande turist får man besöka duty free som för ovanlighetens skull finns i ankomsthallen, man får alltså inte ta med sig något från sitt inreseland men man får köpa i tax free när man anländer till Dubai.

3 comments:

 1. Spännande läsning om hur det funkar i Dubai. Skål!

  ReplyDelete
 2. Ja, du käre tid. Ska ut och ta ett glas med en kompis ikväll. Ska tänka på dig när vi delar en flaska vin... :)
  Kram!
  Minna

  ReplyDelete
 3. Intressant att ta del av hur man får tag i dricka... I Brunei var det helt omöjligt för en lokal att köpa med sig alkohol in till landet..

  Här är det också restriktivt men inte som hos er,, igår var jag ute på en bar,, det kryllade av utlänningar,, hm...

  ReplyDelete