Wednesday, February 29, 2012

En liten overraskning

Som jag namnt tidigare sa brukar vara sydafrikanska kollegor ga ner till havet efter arbetsdagens slut och fiska med spjut. Fiskbestandet ar valdigt rikt har da det inte varit sakert att vistas nere vid kusten innan. Haromkvallen kom en av dem med en tallrik grillad hummer och vitloksbrod. Det var sanslost gott!

Alla har ar sa otroligt trevliga. Igar fick jag tva vackra snackor som de hittat i havet och sedan polerat upp dem.

Hela gardagen var jag ute pa faltet. Vi fardades i en African Union militarkonvoj, satt och skumpade dar bak medan vi i langsamt takt rorde oss utanfor det skyddade omradet. Sakerhetslaget ar mycket battre och langs vagarna ser man lokalbefolkning. De bor i talt donerade av FN eller sa bor de i hyddor av plast, grenar, tygbitar, vad de kan ha hittat. Dessa sma hyddor ger inte mycket skydd i sandstormar. Det ar varmt och blasigt och overallt fin sand som letar sig in overallt. Kvinnor vandrar omkring i sina fargglada abayor och schalar och vi passerar asnekarror med glatt vinkande barn. De ugandiska soldaterna som eskorterar oss ar artiga men bjuder inte direkt in till konversation.

Under gardagen rapporterades utgaende eld fran en av vara sites, sa dagens utflykt dit ar installd pa grund av sakerheten. Strommen gar titt som tatt i vart lager.

I den ugandiske doktorns rum har kliniken oppnat och han har endel att gora. Mestadels smaskador i arbetet. Pa kvallen sitter han utanfor och roker och tittar ut mot havet.
Efter arbetsdagens slut sa brukar alla samlas for att spela fotboll. Det finns som sagt inget annat att gora har. TV apparater finns pa vissa platser dar man kan samlas och se pa fotboll ibland annars haller folk sig i sina rum, eller talt for vissa. Eftersom vi fortfarande har problem med bostader sa bor vara ugandiska arbetare i talt men forhoppningsvis ska det snart losa sig. De klagar dock inte trots att villkoren inte ar de basta.

Imorgon ar det dags att atervanda till Nairobi. Blir lite som att komma tillbaka till civilisationen!

8 comments:

 1. Tack för intressant rapport från en del av världen som man oftast inte kommer till!

  ReplyDelete
 2. Så roligt att du kan uppdatera bloggen så vi har en chans att följa med lite på ditt äventyr. Det låter på många vis som en omvälvande upplevelse.
  Kram!

  ReplyDelete
 3. TAck Pia, det är intressant att följa med dig på din arbetsresa!

  ReplyDelete
 4. Vad kul att få resa lit ei jobbet. Att få se lite nytt. Jag skulle så gärna vilja ut och resa lite - visst, vi ska ju husbila i april men känner som man skulle vilja åka längre bort också, kanske i höst/vinter sen!!
  Ni hade säkert en spännande resa.

  ReplyDelete
 5. Jag antar att du har lämnat Somalia nu. Tack för att du låter oss följa med dig dit genom ditt skrivande. Verkligen intressant.

  ReplyDelete
 6. Oops, pressed too soon! That was me- Circles! loved reading about your trip!

  ReplyDelete
 7. Hej! Hoppas att du är hemma nu och att allt är bra med dig och familjen! Kram

  ReplyDelete